Smaakmaker: Fleur de Sel zout

Fleur De Sel Zout (1)

Tijdens onze vakantie afgelopen zomer in Frankrijk hebben we kennis gemaakt met Fleur de Sel (wat letterlijk zoutbloem betekent). Het is zeezout met een fijne kristalstructuur. Doordat het zout een beetje vochtig is lost het niet op als het over vochtig voedsel wordt gestrooid. Fleur de Sel bevat net als andere zeezouten meer mineralen dan keukenzout.

Bij een zoutwinningsboer, op het eiland Ile de Noirmoutier, viel ons op dat de kristalstructuur van het zout onregelmatig is. Hierdoor blijft de smaak lang in je mond. Die smaaksensatie wouden we jullie natuurlijk niet onthouden. We hebben een grote zak zout mee terug naar Nederland genomen, voor in onze culinaire keuken, om uiteindelijk bij jullie op het bord te komen.

 

Eigenschappen

Fleur de sel is zeer wit. Het grove zout, de “gros sel” dat in dezelfde zoutpannen gewonnen wordt is enigszins grijs door de kleideeltjes van de bodem van de zoutpan die ook in het zout terechtgekomen zijn. Door zijn relatieve schaarsheid is fleur de sel een van de duurste zouten en volgens sommigen in culinair opzicht ook het beste.

 

Zoutwinning

Al sinds de Romeinse tijd bestaan de zoutbekkens, waar dit product wordt gemaakt. Fleur de Sel wordt gewonnen uit zout verzadigd water. De winning vindt in twee stappen plaats. De eerste keer wint met alleen de bovenste laag van het gekristalliseerde zout van de zoutbekken. Dit handwerk is tijdrovend en per vierkante meter kan men slechts enkele grammen winnen (afhankelijk van omstandigheden). Omdat het zout is dat nog maar net gekristalliseerd is heeft het een fijne kristalstructuur. Vervolgens wint men bij de tweede keer het grove zout, dat is het lagergelegen zout met grotere kristallen vlak bij de bodem. Na winning wordt het zout nog gedroogd. Maar de droging is niet volledig. Fleur de sel behoudt nog zo’n 5% vochtigheid, wat ook bijdraagt aan het karakter.

 

5 nov 2018 10:00 Maitre Deux 0

Reacties

Reactie formulier
Wij gebruiken de door ons gevraagde gegevens uitsluitend voor een reactie op je bericht.