4 tips bij een buffet

Buffet (2)

We delen graag onze ervaring met jullie over het serveren van een buffet.
Waar had je tot nu toe nog niet over nagedacht? 

 

Tip 1. De ruimte

Hoeveel gasten gaan er eten? 
Als je meer dan 30 gasten hebt is het raadzaam om het buffet dubbel op te zetten, dan beperk je op die manier de wachttijd.

→ Wat is de beste plek om het buffet neer te zetten bij jou thuis? 
a. Je hebt weinig tot geen ruimte meer over, want iedereen zit al in de (woon)kamer. Betrek je keuken erbij. Als je niet veel tafelruimte over hebt kun je ook servies of schalen op het aanrechtblad kwijt. Leg een plank over het gasfornuis en plaats een leuke tafelloper over je aanrechtblad. Schuif er een tafel bij aan en er is ruimte voor een koud/warm buffet.
b. Je hebt gemiddelde ruimte en je zit waarschijnlijk vast aan de lamp(en) die boven je eettafel hebt. Prima, meestal staat de eettafel centraal, makkelijk te bereiken voor al je gasten. Heb je een brede tafel? Zorg ervoor dat men om de tafel heen kan lopen. Anders kan niet iedereen erbij. 
c. Je hebt ruimte genoeg. Plaats de buffettafel centraal en/of aan de kant van waar de catering binnen komt. Als alle gasten binnen zijn hoeft de cateraar niet tussen de gasten in te manoeuvreren. Ook zo prettig voor je gasten!
Vergeet niet dat je waarschijnlijk ook een tafel nodig hebt voor de dranken. En waar laat je de cadeaus?

→ Hoeveel m1?Als wij een buffet bij jou thuis mogen bezorgen, dan geven we altijd aan hoeveel strekkende meter tafelruimte we nodig hebben om het buffet bij je neer te zetten. Heb je weinig tafelruimte? Huur dan een buffettafel met tafelrok bij ons erbij. We hebben liever meer ruimte als minder, omdat bij te weinig ruimte de schalen minder mooi uitkomen. Het is fijn als we het buffet mooi kunnen opbouwen met aandacht voor het geheel.

 

Tip 2. De opbouw van het buffet

De looprichting van het buffet is van rechts naar links, omdat de meeste mensen rechtshandig zijn. 
Het bord heeft men dan in de linkerhand en dan kun je makkelijk met rechts opscheppen.

→ Volgorde
‘Hard lopende’ gerechten worden achteraan geplaatst op het buffet. Vaak schept men enthousiast bij de eerste warmhoudbak op en aan het einde van het buffet is het bord al aardig vol.
Wist je dat onderzoek heeft aangetoond dat de eerste drie producten van het buffet het vaakst gekozen zijn? Bijvoorbeeld bij een Hollands buffet zijn de warme gerechten in de volgende volgorde, eerst aardappel garnituur, dan groenten en als laatste vlees en/of vis. 
Of bij de drie traditionele stamppotten; hutspot, zuurkool en als laatste boerenkool. De boerenkool is altijd de ‘hardloper’.

Borden zet je vooraan het buffet. Het bestek en het brood achteraan. Wanneer wij een buffet bij je komen bezorgen, zorgen wij voor een logische volgorde. Wij regelen bij een buffet alles wat er nodig is. Denk aan de servetten, opscheplepels en extra smaakmakers zoals peper en zout. 

 

Tip 3. Gangen

Heb je een koud/warm buffet en heb je bedacht dat de koude gerechten als voorgerecht dienen? 
Uit ervaring kunnen we zeggen dat je gasten vaak niet zien dat er onderscheid is gemaakt tussen de gangen. Alles wordt door elkaar gegeten. 
Als je toch onderscheid wilt maken tussen de gangen, dan dien je gang voor gang op. Plaats de koude gerechten apart van de warme. Zorg dat er een voorgerecht bord en bestek is. Geef duidelijk aan dat je verwacht dat de gasten eerst van het voorgerecht kunnen genieten. 
Heb je een dessert buffet bij ons besteld? Dan kun je die na afloop van het buffet uit onze koelboxen halen en op de tafel plaatsen.

 

Tip 4. Na afloop

Na afloop is iedereen aan het nagenieten. Helaas moet er ook even opgeruimd en afgewassen worden. Als je een buffet bij ons regelt, dan verzorgen wij de afwas. We leveren kratten erbij waar de vuile vaat in kan. Als je echt ontzorgt wilt worden, dan kun je ook personeel bij ons inhuren die onder andere het servies ophaalt en opruimt. 
Tip, zet het personeel ook in om de drankjes in te schenken en uit te lopen. Je feestgelegenheid vliegt snel om, geniet er dus met volle teugen van! 

5 nov 2018 09:59 Maitre Deux 0

Reacties

Reactie formulier
Wij gebruiken de door ons gevraagde gegevens uitsluitend voor een reactie op je bericht.